Vaarantunut varpunen
- Martti Komulainen
- Mar 13, 2016
- 1 min read

Menin etsiskelemään ja kuvaamaan varpusia niiden vakkaripaikalta jokirannasta, Joella Gallerian läheltä. Siellähän niitä, parikymmenpäinen poppoo orapihlaja-aidan suojissa. Tykkään jotenkin varpusista, ne kuuluvat kaupunkiin ja tuovat siihen eloa, vaikka lintujen kauneuskilpailussa eivät ehkä yllä kärkisijoille.
Tsilp tsilp. Jotenkin kotoisa ääni. Kotiin viittaa lajinimikin, Passer domesticus. Varpunen on varsinainen kotoilija, uskollinen pesintäpaikalleen eikä muutenkaan liikuskele liiemmälti paitsi kannan paisuessa jolloin liikehdintää ja jopa jonkunlaista muuttoa voi esiintyä.

Alkukevään auringossa tsilputus kiihtyy kun varpuskoiraat kuuluttavat pesintäpaikkojaan. Tsilputus saa ainakin minut hyvälle tuulelle. Tiedän että se pesiytyessään ilmanvaihtokanavaan voi jotakuta ärsyttääkin.
Vaan tsilputusta kuuluu entistä harvemmin. Minne ovat varpuset kadonneet? Tuoreen uhanalaisuusarvioinnin mukaan varpunen kuuluu luokkaan "vaarantuneet". Ei se nyt vielä ole vaarassa kadota, pareja lienee kolmattasataa tuhatta linnuston Atlas-kartoituksen mukaan, mutta puoleen on tultu parhaista vuosista. Rajuinta muutos on ollut maaseudulla, missä karjanlaidunnuksen vähentyminen on voinut olla yksi syy vähentymiseen.

Ylipäätään linnustossa monen muunkin kannat ovat harventuneet. Pari päivää sitten luukusta kolahtaneen lintuharrastajien Tiira-lehden mukaan peräti kolmannes pesimälajeista on uhanalaisia, siis vaarantuneita (luokka VU=vulnerable), erittäin uhanalaisia (EN) tai äärimmäisen uhanalaisia (CR). Vähentyneissä on mm. Kosteikkojen ja järvien sorsia, joiden ravinto - uposkasvit ja pohjaeläimet, ovat saattaneet kärsiä ylenmääräisen rehevyyden samentaessa vesiä.
Lintukantojen muutokset voivat indikoida muutoksia ympäristössä. Ja lintuelämyksiä jahtaavat lintuharrastajat voivat itsekkäiden motiivien lisäksi hyödyttää tutkimusta ja osoittaa näitä muutoksia. Suuressa harrastajajoukossa on voimaa: lintuharrastajien Tiira-havaintotietokantaan on kertynyt jo yli 13 miljoonaa lintuhavaintoa. Havaintomassa, josta voidaan havaita jo trendejä, vaikka siihen sisältyykin virhelähteitä.
Tiira-havaintokanta on muuten mahtava harrastajien voimannäytös ja lisäksi toimiva havaintosovellus. Se on kaikille avoin ja rekisteröidyttyään sinne voi tallettaa omia havaintoja ja tehdä hakuja. >Tiira.fi

Commentaires